
 

 
 

REQUEST FOR INTERPRETATION OF 
3-A SANITARY STANDARDS OR 3-A ACCEPTED PRACTICE CRITERIA 

 
Requester Name and Address: 
Gamajet Cleaning Systems, Inc. 
P.O. Box 626 
Devault, PA  19432-0626 
 

Standard/Practice Name and Number 
3-A Sanitary Standards for Spray Cleaning Devices Intended to 
Remain in Place, Number 78-00 

Requester Telephone No.: 
610-408-9940 

Criteria Paragraph Number: 
D10, D4.1 

Specific wording requested for interpretation: 
 
1. Based on review of a cross-section drawing and discussion with the design engineer, it was 

determined the construction includes a positioning pin that is press fitted.  3-A SSI noted this 
is a nonconformance item as the standard makes no provision for this type of permanent 
joint.   
 

 VRC Response:  This is a nonconformance item as the standard makes no provision for this 
type of permanent joint. 

 
2. The product construction includes multiple threaded screws and dome nuts fitted with seals 

to keep liquids out of the threads.  In the judgment of 3-A SSI, such construction is not 
permitted under section D10.1 which states “There shall be no threads on product or solution 
contact surfaces.”  Further, these seals and others are not designed and located to prevent 
associated metal-to-metal crevices. In the judgment of 3-A SSI, such construction is not 
provided for in the standard.  At least 13 such threaded areas are shown in the cross-section 
drawing.  Detailed engineering drawings would show more.   

 
VRC Response:  Such construction is not provided for in the standard.  

 
3. Based on a review of engineering drawings and discussion with the design engineer, it was 

determined the construction does not meet the requirements for cleaning and inspectability.  
In the view of 3-A SSI, the dismantling of the device is more complex than for typical spray 
cleaning devices described in Appendix G and the construction is not “readily removable for 
inspection or readily inspectable in place” as required by D4.1.   

 
VRC Response:  The construction in question is not “readily removable for inspection or 
readily inspectable in place” as required by D4.1.     

 
4. Two of the rotating shafts in the device are coated with chromium oxide and there is no 

provision in the standard for use of metal coatings.  The device manufacturer states that 
chromium oxide is classified as an oxide ceramic and should, therefore, be permitted because 
Section C2.5 provides for use of ceramic materials.  However, 3-A SSI maintains that C2.5 
does not provide for the use of ceramic materials as a coating. 

 
VRC Response:  C2.5 does not provide for the use of ceramic materials as a coating. 
     

 



5. Regarding compliance with minimum radii requirements, the manufacturer supplied data 
showing conformance, with one exception, for those internal radii considered to be either 
product or solution contact surfaces.  However, the device has additional surfaces, enclosed 
by seals, which the company considers to be neither product or solution surfaces which do 
not meet the minimum radii requirements.  3-A SSI believes the standard does not provide 
for such an interpretation. 

  
VRC Response:  The additional surfaces, enclosed by seals, which the company considers to 
be neither product or solution surfaces, do not meet the minimum radii requirements.   
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