
 

 
REQUEST FOR INTERPRETATION OF 

3-A SANITARY STANDARDS OR 3-A ACCEPTED PRACTICE CRITERIA 
 

Requester(s) Name and Address: 
 
3-A Sanitary Standards, Inc. 
1451 Dolley Madison Boulevard 
McLean, Virginia 22101 
(Resolution of Report of Alleged 
Nonconformance (RAN))  
 

Standard/Practice Name and Number: 
 
3-A Sanitary Standard #68-00, Ball Type 
Valves  

Requester(s) Telephone No.: 
 
703-790-0295 
 

Criteria Paragraph Number: 
 
D7.1  

 
RAN Allegations: 
 
D7.1 All internal angles of less than 135° on product contact surfaces shall have radii of not 

less than 1/8 in. (3.18 mm) except that: 
 
D7.1.1 The radii in grooves in gaskets or gasket retaining grooves, except for those provided for 

in Section D5, and those for standard 1/4 in. (6.35 mm) and smaller O rings, shall be not 
less than 1/16 in. (1.59 mm). 

 
D7.1.2 The radii in grooves for standard 1/4 in. (6.35 mm) O rings shall not be less than 3/32 in. 

(2.38 mm) and for standard 1/8 in. (3.18 mm) O rings shall be not less than 1/32 in. 
(0.794 mm).  

 
Supporting Comments: 
 
“The lack of radii on competitive valves, and our CCE’s review and lack of comment on these 
corners on our drawings supports the interpretation that the radius requirement does not apply 
due to the impracticality of a 0.12 in. radius in these areas.  A 0.12 in. radius is impractical 
because it would adversely affect the ball-stem engagement and performance / functionality of 
this and most other valves on the symbol holders list for standard 68-00.” 
 
Interpretation Committee Response: 
 
The IC noted that the machined groove in the top of the ball was a product contact surface, and 
thus clause D7 applies.  The IC stated the following with respect to each allegation: 
 
Allegation 1: The internal angles in the machined groove in the top of the ball do not have the 

required 1/8 inch radii.  (D7.1). 
 

 



 

Ruling:  Substantiated. The required 1/8 inch minimum radius, as stipulated in section 
D7.1 of Standard 68-00, was not met for the machined groove in the top of the 
ball. 

 
Allegation 2: The internal angles less than 135 degrees of the ball actuator stem do not have the 

required 1/8 inch radii.  (D7.1).” 
 
Ruling:  Substantiated. The required 1/8 inch minimum radius, as stipulated in section 

D7.1 of Standard 68-00, was not met for the internal angles that are less than 135 
degrees on the ball actuator stem. 
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